Fındık Üreticilerinin Sorunları Çay TV'de Konuşuldu

Fındık Üreticilerinin Sorunları Çay TV'de Konuşuldu

Fındık üreticilerinin sorunları Çay TV'de yayınlanan "Trabzon'da Gündem" programında konuşuldu.

Halil İbrahim İleli'nin sunduğu "Trabzon'da Gündem" programında fındık üreticilerin sorunları tartışıldı. Çay üreticileri ve Fiskobirlik temsilcilerinin katıldığı programda üreticiler yaşadıkları sorunları anlattı.

Fındık üreticisi Murat Akyol "Fındık hasatına 10-15 gün kalmış. Biz 2019 ürününün fiyatını konuşuyoruz. 15 gün sonra toplayacağız fiyat belli değil. Ürün üretiyorum, üretttiğim ürünün fiyatını bilmiyorum. O zaman ben bu ürünü neden üreteyim? Ya elimde kalırsa? Dalda fındık var, bakıyoruz. Önceki yıllarda özellikle 2007'den önce fındık fiyatı genellikle Temmuz ayının ortalarına doğru belirlenirdi. Ama bunu Fiskobirlik belirlerdi ama devlet bir şekilde belirlerdi. Şu an hiçbir kurum, kuruluş veya tüccarda fındık fiyatı belirleme konusunda bir çalışma yok. Sadece bir algı operasyonu yaparak fındık piyasası oluşturulmaya çalışılıyor. Nedir bu algı operasyonu? 20 gün önce fındık 25 TL'ye kadar çıkmıştı. Ama birden 18 TL'ye kadar düştü. Yeni sezon geliyor. Fındığın değerinin artması lazım. Biryerde bir yanlışlık var. Bunun da sebebi piyasada, piyasayı dengeleyecek aktif bir gücün olmaması."
 
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin kota koymadan üreticiden fındık alacaksa, piyasadaki fındığı dengeleyecekse, tüccar karşısında üreticiyi koruyabilecek bir güçle mücadele edecekse işin içine girmesini doğru bulduğunu söyleyen Akyol, üreticinin tüccar karşısında korunmaya muhtaç olduğunu ifade etti.

Bir diğer fındık üreticisi Muhammet Yılmaz ise "Eğer ortada bir merkez yoksa mutlaka bir sıkıntı meydana gelir. Fiskobirlik'in uzun zamandır issmi var diyoruz. Ama TMO bugün 22 TL'den fındığa fiyat verse, o merkez oluşturur. O anlamda kurumlar, üreticiye ve topluma vermiş oldukları ve vermesi gereken gücün şuurunda olmaları lazım. O şuuru da oluşturacak olan üreticidir. Merkezde mutlaka devletin eli olan bir şeyin olması lazım. Önceden Fiskobirlik diye geçiyordu, şimdi TMO diye geçer, yarın başka bir devlet kuruluşu fındık konusunda hakem olabilir. Onun için bu hakemi ortadan kaldırmamak lazım." ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.