Bu Baklavanın Yapımında ‘kül’ Kullanılıyor , yiyen birdaha yemek istiyor

Bu Baklavanın Yapımında ‘kül’ Kullanılıyor , yiyen birdaha yemek istiyor

AMASYA'NIN AYDINCA KÖYÜNDE EL EMEĞİYLE HAZIRLANAN TATLI TÜRÜ BAKLAVANIN YAPIMINDA "KÜL" KULLANILIYOR

Amasya'nın Aydınca Köyü'nde Geleneksel "Küllü Baklava" Projesi Başlatıldı

Öğrencilere Yönelik Eğitimle Gelecek Kuşaklara Aktarılacak

Amasya'nın Aydınca köyünde, el emeğiyle hazırlanan geleneksel bir tatlı olan "küllü baklava", köylüler tarafından öğrencilere öğretilerek gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor. Köyde kullanılan suya katılan kül, hamurun oluşmasında önemli bir rol oynayarak baklavaya gevreklik kazandırıyor. Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu öğretmenleri tarafından başlatılan proje kapsamında, "küllü baklava köşesi" oluşturularak, bu özel tatlıyı yapma yöntemleri öğrencilere öğretiliyor.

Hamurun hazırlanmasında kullanılan kül, odun ateşinin ardından elenerek süzülüyor ve birkaç gün dinlendirilen suya katılıyor. Ardından hamur açma aşamasına geçilen bu geleneksel yöntemin, tatlıya özel bir gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor.

Proje kapsamında Aydınca köyünden davet edilen nineler, öğrencilere bu geleneksel tatlıyı hazırlamanın inceliklerini gösterdi. "Küllü baklava köşesi" adı altında oluşturulan alanda öğrenciler, ninelerinin denetiminde hamur açma ve diğer aşamalarda görev aldılar.

Nihal Korkut (68), 11 torun sahibi bir köylü kadın, "Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. Torunlarımız da eski geleneklerimizi bilsinler" dedi.

Proje, Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen tarafından öğrencilere yönelik eğitimle geleneksel kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.