ABD'liler defne yaprağını sevdi

ABD'liler defne yaprağını sevdi

Dünya üretiminin yüzde 95'i Türkiye'de yapılan ve Bartın'da kurutularak dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen defne yaprağına, özellikle ABD'den ciddi talep var.

Bartın'da 2011'de kurulan defne yaprağı işleme tesisi, yılda 20 bin ton kurutulmuş defne yaprağını iç piyasanın yanı sıra AB ülkeleri, ABD, Kanada, Japonya, Çin ve Afrika ülkelerine ihraç ediyor.

Bartın-Zonguldak yolu üzeri Çeştepe köyü mevkisinde faaliyet gösteren özel işletme müdürü Uğur Koyutürk, defne yapraklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla kurulan ve ayda 150 ton defne yaprağı işleme kapasiteli tesislerinde 20 kişi istihdam ettiklerini söyledi.

Defne yaprağını orman köylülerinden temin ettiklerini ve köylülere de iş imkanı sağladıklarını ifade eden Koyutürk, şöyle konuştu:

“Tesiste yaş defne yaprakları fırınlanıyor. Elek makinesinden geçirilmesinin ardından dalları ve lekeli olanların ayrıştırılmasının ardından müşteri standartları doğrultusunda 20-50 kiloluk sıkıştırılmış balyalar ve karton kutulara paketleme yapıyoruz. Gıda, ilaç, boya, kozmetik ve savunma sanayinde kullanılan defne yaprağı, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin defne yaprağına olan talepleri her geçen gün artıyor. Yılda kuruttuğumuz yaklaşık 20 bin ton defne yaprağını Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Japonya, Güney Kore, Kanada, Çin ve Rusya gibi dünyanın dört bir yanındaki çeşitli ülkelere ihraç ediyoruz. Böylece çeşitli ülkelerden insanlar bu mükemmel tadı deneme fırsatına sahip olmaktadırlar. Türkiye, dünyanın defne ihtiyacının yüzde 95'ini karşılıyor. Biz de özellikle ABD'den yüklü miktarda gelen talebe cevap verebilmek için çalışıyoruz. Çünkü, defne yaprağı ABD'de gıda sektörünün yanında en pahalı kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Ayrıca Avrupa ve ABD'deki güzellik salonları defne yağı ve yaprağından yapılan kremleri kas gevşetici olarak kullanmaktadır. Defne yaprağı, Avrupa ve ABD'nin hiçbir yerinde yok”

Günde 5 ton defne yaprağı kurutuluyor

Akdeniz mutfağının bir parçası olan defne yapraklarının, bütün olarak et yemeklerinin yanı sıra bir çok sebze ve balık yemeklerinde de yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Koyutürk, şunları kaydetti:

“Defne yaprağından elde edilen uçucu yağlar sabun, şampuan, vücut losyonu, parfüm kozmetik sanayinin yanında ilaç sanayinde de kullanılıyor. Gıda sanayinde et yemeklerinde, balık konservelerinin yanında pilavda da tercih edilen defne yaprağı, aynı zamanda barutun hammaddesi olarak savunma sanayinde de kullanılıyor. Biz, işletmemizde günde 5 ton defne yaprağı kurutuyoruz. Orman köylülerine topladıkları 1 kilogram defne yaprağı başına 1 lira ücret ödüyoruz. Günde 5 ton yaprağı 250 kişinin topladığını düşündüğümüzde bir kişi günde ortalama 20 lira kazanıyor. 3 kişi defne yaprağı toplayan bir eve ayda ortalama bin 800 lira ek gelir girmiş oluyor. Bu da bir aile için önemli bir kazançtır. “

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.