2024 Fındık İhracatında Artış Trendi Devam Ediyor: Yılın İlk Çeyreğinde Rekor Değerler

2024 Fındık İhracatında Artış Trendi Devam Ediyor: Yılın İlk Çeyreğinde Rekor Değerler

2024 FINDIK İHRACATINDA ARTIŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR. OCAK-MART DÖNEMİNDE 77.309 TON FINDIK, 605.865.060 DOLAR DEĞERİNDE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ. BU RAKAMLAR, MİKTAR AÇISINDAN %9'LUK, DEĞER AÇISINDAN İSE %34'LÜK BİR ARTIŞI TEMSİL EDİYOR

DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ'nden yapılan açıklamaya göre ; Türkiye, fındık ihracatında 2024 yılına büyük bir ivmeyle girmiş ve bu artış trendini yılın ilk çeyreğinde de sürdürdü. Ocak-Mart döneminde 77.309 ton fındık, 605.865.060 dolar değerinde ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar, miktar açısından %9'luk, değer açısından ise %34'lük bir artışı temsil etmektedir.

Ülke genelinde fındık ihracatı yapılan 107 farklı ülke arasında, en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, Polonya, Fransa ve Hollanda olmuştur. Ayrıca, Trabzon ilinden yapılan ihracat da önceki yıla göre %7 artış göstererek 199 milyon 623 bin 391 dolar değerine ulaşmıştır.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, mart ayında da artışın devam ettiğini ve yılın tamamında artış beklentisinin olduğunu belirtmiştir. Arslantürk, ekonomi politikalarının enflasyonun düşmesiyle şekilleneceğini ve bunun fındık ihracatına olumlu yansıyacağını vurgulamıştır.

Ancak, Arslantürk, üretici ve ihracatçının maliyetlerinin düşürülmesi ve finansmana erişim imkanlarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Özellikle, üreticinin girdi maliyetleri ve gübre fiyatlarının desteklenmesinin kaliteli ürün ve verimlilik açısından önemli olduğunu vurgulamıştır.

Ayrıca, seçim atmosferinin sona erdiğini belirten Arslantürk, yerel yöneticilerden tarıma önem veren politikalar üretmelerini talep etmiştir. Ülkenin artık seçim ortamından çıktığını ve ekonominin önceliklendirilmesi gerektiğini belirten Arslantürk, enflasyonun kontrol altına alınması ve üretim/ihracatı destekleyen politikalara odaklanılması gerektiğini vurgulamıştır.

Bu gelişmelerle birlikte, fındık sektöründe yaşanan bu olumlu ivme, ülke ekonomisi için önemli bir katkı sağlamaktadır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.