Şavşat’a ‘Sakin Şehir’ Unvanı

Şavşat’a ‘Sakin Şehir’ Unvanı

Artvin'in Şavşat ilçesi Cittaslow 2015 Genel Kurulu'nda aldığı belge ile "sakin şehir" unvanını kazandı.

Şavşat’ın sakin şehir olması ile ilgili konuşan Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, “Sakin şehir 1999 yılında İtalya’da 4 belediye başkanının küreselleşmenin, toplumların kimlik kaybına geçmek için bir araya gelmek için oluşturmuş oldukları bir belediyeler birliğidir. Şavşat’ın kalkınma modeli noktasında sakin şehir olabilmenin çok önemli olduğunu düşündük ve Belediyemizle ve Kalkınma Ajansımızla birlikte bu logoyu nasıl alabiliriz diye çeşitli çalışmalar yürüttük. Bu logoyu ilk alan Seferihisar’a giderek orada incelemelerde bulunduk. Daha sonra Seferihisar Belediye Başkanımızı ve genel koordinatörü ilçemize gelerek incelemelerde bulundular. Çok geniş katılımlı toplantılar düzenledik. Bu çalışmaları yaparak müracaatımızı yaptık. Cittlasow (Sakin şehir) in Şavşat’ın büyümesi gelişmesi için çok uygun bir yerel kalkınma modeli olduğuna kara verdik. Sakin şehir olabilmek için 70 tane kriter gerekiyor. Bu kriterlerin büyük bir çoğunluğu bizim ilçemizde mevcuttu. Bu kriterleri 3 ana başlıkla anlatmaya kalkarsak birincisi geçmişimize kültürümüze tarihimize sahip çıkmak, ikincisi doğamıza, yeşilimize çevremize, derelerimize, köylerimize, yaylalarımıza, dağlarımıza sahip çıkacağız, üçüncüsü ise, Cittlaslow hiçbir zaman bilime teknolojiye karşı değildir. Bilimin ve sanatın öncülüğünde diğer iki amacımızı gerçekleştirmektir” dedi.

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk de büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, “İlçemizin geleceği için Cittlaslow çok önemliydi. Bu önemi yerel kalkınmaya çok büyük bir destek vereceğini, kalkınmanın yanı sıra bütün değerlerimizin yaşatılması için çok önemli olduğunu bilerek çalıştık ve başardık. Cittaslow’lar bu alanda bozulmamış dokumuzun, tarihimizin, folklorumuzun, yerel yemeklerini, iyi uygulamalarını ve kültürlerini tanıtabilecekleri ve birbirleriyle bağlarını güçlendirebilecekleri bir platform olacak. Herkesi, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olarak bu sakin şehirlerimize bekliyoruz. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra bozulmamış organik ürünleri ve misafirperver hoşgörülü insan yapısı ile ve suç oranının en düşük olduğu ilçelerden biri olan Şavşat, “Şakin Şehir” olma yolundaki ilk adımı atmış olduk. Bunun sürdürülebilir olması için bütün halkımızla çalışacağız. Hep beraber bu logoyu almak için büyük bir gayretle çalıştık ve başardık” diye konuştu.

Şavşat’ın sakin şehir olmasını sevinçle karşılayan vatandaşlar, “Bizler zaten bunu yıllardır hak etmiştik. Şavşat’ımızın her şeyi güzel havamız suyumuz, doğamız, insanımız tarihi değerlerimiz, bozulmamış dokumuz, turistik yerlerimiz. İnşallah bizlere bu ilçenin geleceğine büyük bir ışık olacak. Büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Şavşat sakin şehir olmayacakta neresi olacak. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştular.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.