Boz ayı için seferber oldular

Boz ayı için seferber oldular

Artvin'in Hopa ilçesinde vatandaşların bahçelerini domuzlara karşı korumak için kurdukları kapana takılan boz ayı, Kars'tan gelen ekiplerin uzun uğraşları sonucu kurtarılarak doğaya salındı

Hopa ilçesinde köylülerin bahçelerini domuzların verdiği zarardan korumak için kurduğu kapana düşen boz ayı, kurtarma ekiplerinin uzun uğraşları sonucu kurtarılarak doğaya salındı.

Kemalpaşa beldesine bağlı Liman köyünde mandalina bahçesine kurulan domuz tuzağına bir boz ayının düştüğünü gören köylüler, durumu Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bildirdi.

Bunun üzerine ayının kurtarılması için harekete geçen ekipler, Kars'ta faaliyet gösteren Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörlüğü ile Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ekiplerinden yardım istedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürlüğünde görevli orman mühendisi Mevlüt Özyanık’ın başkanlığındaki kurtarma ekipleri Limanköy'e gelerek çalışma başlattı.

İlçe jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi altında ayının tuzağa düştüğü alanda incelemelerde bulunan ekipler, iğneyle uyuttukları ayıyı uzun uğraşlar sonucu bulunduğu yerden çıkardı.

Ekipteki veteriner hekimlerce yapılan sağlık kontrolünün ardından uydu üzerinden takip edilmesi amacıyla boynuna radyo vericisi bulunan cihaz takılan ayı, doğal ortamına bırakıldı.

Kuzey Doğa Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tuzağa düşen ayıyı kurtarmak amacıyla Kars'tan ekibiyle geldiğini ifade ederek, "Bir bahçede kurulan domuz kapanına yakalanan ayının bir gündür burada mahsur kaldığını gördük. Muhtemelen aç kaldığı için bahçeye geldiğini sanıyoruz" dedi.

Çoban, ayının ayağında ve vücudunun herhangi bir yerinde önemli bir yaralanma olmadığını tespit ettiklerini belirtti.

- "Ayılar için güvenlik görevlisi istiyoruz"

Köylülerden Kenan Özakay da son yıllarda bölgede ayı popülasyonun arttığını ve ayıların yerleşim yerlerine kadar indiğini anlatarak, ayıların arı kovanları ve tarım alanlarının yanı sıra zaman zaman da insanlara zarar verdiğini söyledi.

Ayı vuranlara para ve hapis cezası uygulandığını dile getiren Özakay, “Bizler ayıların ve yaban hayvanlarının vurulması istemiyoruz. Ama onlar da bizlere ve bahçelerimize zarar veriyorlar. Devlet yetkililerinden ayı popülasyonu artan köylere ve yerleşim yerlerine insanları ayıdan korumak için görevlendirecekleri ve tam yetki ile donatılmış güvenlik görevlisi istiyoruz. Bu sayede vatandaşlar da ayılara zarar vermemiş olur. İnsanlar rahat bir şekilde bahçelerinde korkmadan çalışabilirler" diye konuştu.



FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.